Offertes krachtiger maken - ik doe het voor u!

gecondenseerde melkNa jaren trainen, coachen en adviseren ben ik nog steeds niet uitgekeken op 'nakijken'. Daarmee bedoel ik: een tekst van een klant of deelnemer onder handen nemen. Redigeren. Kijken naar de structuur en tekstfragmenten herordenen. Condenseren. Alternatieve formuleringen aanbieden. Zorgen voor consequentie in de woordkeus: een voorstel is namelijk geen advies of offerte - zet de lezer niet aan het denken over het verschil. Overtuigende of verrassende zinnen toevoegen. d/t-fouten en tussen-n'en verbeteren.

Vind ik dus allemaal leuk. En mettertijd ben ik er ook goed in geworden. Heb ik gisteren nog gehoord van een klant voor wie ik al jaren offertes redigeer. Want zij heeft de kennis van haar product, maar een broertje dood aan schrijven. Prima taakverdeling!

Ook eens samen naar uw offertes kijken? Of uw voorstellen, adviezen of welke bedrijfstekst dan ook?

Neem contact op

Tekstschrijven voor intranet en internet online

Van de inschrijvers voor Tekstschrijven voor intranet en internet voor april 2020 waren er twee overgebleven die de training online wilden volgen. Hoera! Want in coronatijden spring ik een gat in de lucht als ik mag trainen – al peinsde ik er een half jaar geleden nog niet over om online te gaan.

Al bij de intake bleek dat ik twee creatieve, ondernemende vrouwen zou ontmoeten. Annette werkt als directiesecretaresse op een universiteit. Daarnaast brengt ze binnenkort haar tweede boek uit – na een verhalenbundel nu een jeugdboek. Janneke is freelance fotografe, naast haar werk als HR-medewerker/applicatiebeheerder bij verduurzamer Attero. En beiden wilden ze tips en trucs voor 'beeldschermschrijven', voor hun werk, maar ook voor hun eigen website.

Lees meer

Schrijven van IT-documentatie

Voor opdrachtgever Ictivity mocht ik in augustus een dag naar het team Interne services van SURFsara, de landelijke organisatie voor ICT-voorzieningen voor het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek, op het Science Park in Amsterdam. SURFsara verleent diensten (rekenkracht, supersnel datatransport, dataverwerking en -analyse) aan haar klanten, de instellingen voor wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Bij SURFsara hebben ze dus echt grote computers staan (die heb ik niet gezien).  

Het team Interne services zorgt dat de medewerkers van SURFsara qua IT-voorzieningen hun werk kunnen doen. De helpdesk, zeg maar. Bij Interne services moeten ze van alle markten thuis zijn: de medewerkers hebben ieder hun eigen specialisaties. Oplossingen die zij vinden, zijn niet per definitie helder voor hun directe collega's. Dus goed documenteren is nodig – maar dat schiet er nogal eens bij in. Omdat er altijd problemen met prioriteit opgelost moeten worden. En omdat documenteren minder interessant is.

Lees meer

Heldere teksten schrijven

Voor opdrachtgever Learnit verzorgde ik in januari 2020 twee dagen Heldere teksten schrijven op maat voor zeven P&O-adviseurs van FNV, in het Centraal Vakbondshuis in Utrecht. Van tevoren had ik gebeld met de deelnemer die als contactpersoon fungeerde. We waren er al snel uit dat het standaard programma voor deze training weliswaar een goede basis zou bieden, maar niet aan alle leerbehoeften zou voldoen. Vooropleiding, ervaring en taken van de deelnemers liepen uiteen. Bovendien schreven zij niet heel veel, maar wel verschillende typen teksten: verslagen, voorstellen en adviezen, maar ook instructies en antwoorden op vragen van medewerkers per mail.

Lees meer

Commercieel schrijven bij Medilex

Medilex is een geweldig mooie organisatie die al meer dan 30 jaar als onafhankelijke aanbieder nascholing verzorgt voor zorgprofessionals. Nadat ik voor Learnit op open inschrijving al aan de slag geweest was met één van de congresontwikkelaars, mocht ik in februari vier andere bijscholen in Commercieel en creatief schrijven. Een goed team, waarin ieder haar eigen deskundigheid en ervaring meebrengt en haar eigen thema's heeft voor cursussen en congressen. Vanzelfsprekend hoefden we niet van voren af aan te beginnen. Daarom zijn we twee dagen dicht op de Medilexpraktijk bezig geweest met: je (nog beter) richten op de doelgroep, lezersvragen, nieuwsgierig maken en concreet maken, volgorde, woordkeuze en nog veel meer.

  • 1
  • 2