Oud? Wat nou oud

Stamina. Dat is het woord dat bij mij opkwam toen ik gisteren Iggy Pop (75) zag optreden. Maar waar vandaan? Ik moest het vandaag googelen – onderzoek doen, noem ik dat plechtig. Google vindt stamina een Engels woord, maar je ziet zo dat het net zomin Engels is. Het komt uit het Latijn en In ieder geval past het bij Iggy.

In het boek van P.A.F. van Veen en Nicoline van der Sijs, onze meest bekende etymoloog, staat een beeldende uitleg die ik hier citeer: 'stamina, mv. van stamen [de schering van het (staande) weefgetouw, de door de Parcen gesponnen levensdraad, levensduur], van stare [staan]'. Komen we stamina tegen in Engelse tekst, dan vertalen we het met uithoudingsvermogen.

Lees meer

Je beste voornemen voor 2021

Blijk je toch niet zo cruciaal voor de samenleving als altijd gedacht? Werk je voornamelijk thuis? Dan is het nu de tijd om te leren. Waarom?

  • Dat lijkt het meest realistische voornemen voor 2021.
  • Achter je thuisbureau denk je na over een nieuwe carrière(stap). Je wilt bijvoorbeeld cruciaal worden – het onderwijs, de zorg, de handhaving in.
  • Je houdt tijd over omdat je minder reist.
  • Je moet oppassen voor onderprikkeling nu je er niet opuit gaat.
  • Je moet thuiszitstress voorkomen.
  • De overheid stimuleert aanvullende beroepsopleidingen, bijvoorbeeld met de SLIM-regeling en NL leert door.
  • Allerlei deskundigen en professionals geven nu laagdrempelig online les, ook zij die daar eerder niet over gepiekerd zouden hebben. Zij hebben ook alle tijd om mooie lessen te maken. YouTube helpt.
  • Je wordt altijd beter van leren.

Dus: wat wil je leren? Er zijn nog nooit zoveel elektrische gitaren verkocht als in 2020. Een muziekinstrument leren spelen kost zoveel tijd dat je verder geen hobby's nodig hebt. Iedere dag iets nieuws en iedere dag een beetje beter. Dat heeft muziek leren maken gemeen met een nieuwe taal leren, leren dichten of leren schilderen. Het is nooit klaar en toch mag je iedere dag tevreden zijn.

Perspectief op een nieuwe werkkring of nieuwe taken bieden deze leertrajecten niet. Sterker nog: het lijkt of we al te veel professionals hebben. En geen van alle cruciaal. Volgens de overheid dan: maar een leven zonder kunst en communicatie is geen leven, toch? 

Toch voor je werk leren en weet je nog niet wat? Kijk dan bijvoorbeeld eens op Springest.

boekweit.txt kan je lang niet alles leren. Wel kan ik je beter leren schrijven. Daar heb je iedere dag wat aan. Meer weten? Neem contact op.

Contactmoeheid

A powerful servantVorige week vloog ik met EasyJet naar Londen. Gratis krantjes en magazines scan ik graag, want beroepsmatige interesse gaat bij mij ver. Vooral als mijn handbagage geen boek of e-reader meer toelaat. In Easyjet Traveller van oktober 2016 las ik op p. 97 het artikel "A powerful servant, but a poor master …" en dat sprak mij aan.
Waar gaat dit artikel over? Over de mogelijkheid om je webklanten te volgen, van het moment dat ze je website bezoeken voor informatie, totdat …

Lees meer

Soundbites in informatieluilekkerland

No Agenda - Death to the stock photoEn weer is het verkiezingstijd geworden, en weer beklagen 'oude' mensen zich dat ze zich geen oordeel kunnen vormen aan de hand van kibbelpartijen op tv, tweets en soundbites in de pers. Steeds nieuws, maar alleen koppen in chocoladeletters. Geen achtergronden, geen analyse. De beschuldigende vinger wijst naar de nieuwe media die voortdurend om aandacht vragen. Op een manier die 'jonge' mensen heel gewoon en aantrekkelijk vinden.

Is dat wel zo? Kun je je geen afgewogen oordeel vormen door al die puzzelstukjes ...

Lees meer

Notuleren bij de politie

vrouwe justitiaMijn dochter van 18 leest de krant niet. Dat komt meer voor – de krant heeft voor de digitale generatie totaal geen aantrekkingskracht. Toch is het jammer. Zo schreef zij, eerstejaars Criminologie, dit weekend een paper over de strafrechtketen. Prompt las ik een column van Folkert Jensma in NRC over de betrouwbaarheid van het proces-verbaal, die de aanwezigen bij een debatavond voor de Amsterdamse strafrechtketen totaal niet in twijfel bleken te trekken.

Lees meer