Teksten die wél worden gelezen

Teksten die wel worden gelezenWaarom ik nog steeds schrijfboeken koop? Niet omdat ik een aha-effect verwacht, natuurlijk. Dat kan niet na pakweg drie meter schrijfboeken, vijftien jaar als schrijftrainer en mijn studie Nederlands. Wel ben ik steeds benieuwd naar: hoe de schrijver van zo'n schrijfboek de lezer denkt te motiveren of overtuigen. En dan met name voor langere tijd.

Wat wij schrijvers en trainers eigenlijk vrij gemakkelijk voor elkaar krijgen, is meer aandacht voor tekst en schrijven. Iedereen die een schrijftraining bijwoont of een schrijfboek koopt, kijkt een tijdje  anders naar tekst. Eigen tekst en tekst van anderen. Daar leer je van.

De stap naar anders schrijven is al moeilijker. Dat is het voordeel van een training boven een boek: je brengt het tenminste één keer in praktijk. Of twee, drie, vier. En de andere deelnemers en de trainer lezen je tekst en moedigen je aan. Ook daar leer je van.

Lees meer

Basisboek schrijven voor media

Basisboek schrijven voor mediaLaatst zocht ik voor een training Journalistiek schrijven een handzaam boek met lijstjes en actuele voorbeelden maar zonder poeha. Want we moeten minder schrijven maar wel beter. Gerichter, kariger, krachtiger. Ik vond Basisboek schrijven voor media van Wouter Janssen en daar ben ik blij mee.

Het boek telt maar 180 pagina's en het is geschreven voor hbo-studenten in communicatiestudies. Het is een slim boek. Duidelijk is dat hun professionele schrijfwerk moet aansluiten bij de trends en gewoonten in de journalistiek, maar dat ieder stuk natuurlijk toch op zijn eigen manier mag opvallen. Daarom beschrijft het boek bijvoorbeeld de belangrijkste eigenschappen van gangbare tekstgenres als reportages en recensies, terwijl het ook hamert op het belang van een bijzondere invalshoek. Praktisch: het uitgewerkte voorbeeld WK voetbal laat zien hoe je aan zo'n invalshoek komt. En alle tekstgenres krijgen hun eigen checklist. Structureren krijgt veel aandacht – wat zet je waar, en hoe. Aan formuleren wordt verfrissend weinig aandacht besteed.

Basisboek schrijven voor media. Van journalistieke content tot infotainment  is in 2021 verschenen bij Coutinho. Het laatste korte hoofdstuk gaat over actuele ontwikkelingen in de journalistiek. En dat hoofdstuk zou snel verouderd zijn, als de lezer er niet toe aangezet werd, zelf goed op de hoogte te blijven. Met links. Dat bedoel ik met slim.

En voor de trainer: goede opdrachten.

ISBN 978 90 469 0735 1

Effectief schrijven in de juridische praktijk

Effectief schrijven in de juridische praktijkJuist omdat juristen het moeilijkst zijn over te halen tot helder en bondig, staan er bij mij wel tien boeken over juridisch schrijven in de kast. Geen van die boeken schrijft voor dat de taal van een juridische brief, beschikking, verweerschrift, uitspraak op bezwaar moet lijken op die van de wet. Toch proberen juristen dat. Sterker nog: ze vertellen mij dat het niet anders kan.

Lees meer

Creatief schrijven voor copywriters

Creatief schrijven voor copywriters Roy IshakDoor de enthousiaste vijfsterrenrecensies op Managementboek en bol.com kreeg mijn kast met 'vakliteratuur' weer uitbreiding. Iedereen juicht Creatief schrijven voor copywriters toe, schrijver-copywriter-trainer Roy Ishak zelf niet het minst. 

En daar heeft hij ook wel gelijk in. Deze vakman schrijft dit boek echt voor copywriters: vakmensen die begrijpelijke, pakkende en overtuigende teksten moeten leveren die verrassen. De werkwijze en de techniek om tot een creatief resultaat te komen, krijgen fors meer aandacht dan in andere boeken over copywriting.

Lees meer

Schrijf eens even normaal joh

Schrijf eens even normaal joh 550x817De meeste taalkundigen vinden taal niet gauw fout. Dat komt omdat zij taal observeren en beschrijven, niet voorschrijven. Iedere nieuwe taaltrend is dan interessant. Neem bijvoorbeeld zo'n artikeltje als dit. Sterker nog, taalkundigen zondigen zelf ook weleens tegen 'de regels', per ongeluk of met opzet. Dus zij zijn het niet, die spreken over taalverloedering.

Toch schrijft ieder schrijfboekje hetzelfde voor (zie onder andere mijn stokoude blog Check mijn ding). Schrijf eens even normaal joh! Snel beter schrijven met glimlachgarantie van Rick Evers en Willem Verdaasdonk doet het anders. En ik sta vierkant achter de boodschap. Als je gewoon en helder kunt praten, waarom zou je dan moeilijk en afstandelijk schrijven? Ook de aandachtspunten, opdrachten, voorbeelden … chapeau.

Lees meer