Teksten die wél worden gelezen

Teksten die wel worden gelezenWaarom ik nog steeds schrijfboeken koop? Niet omdat ik een aha-effect verwacht, natuurlijk. Dat kan niet na pakweg drie meter schrijfboeken, vijftien jaar als schrijftrainer en mijn studie Nederlands. Wel ben ik steeds benieuwd naar: hoe de schrijver van zo'n schrijfboek de lezer denkt te motiveren of overtuigen. En dan met name voor langere tijd.

Wat wij schrijvers en trainers eigenlijk vrij gemakkelijk voor elkaar krijgen, is meer aandacht voor tekst en schrijven. Iedereen die een schrijftraining bijwoont of een schrijfboek koopt, kijkt een tijdje  anders naar tekst. Eigen tekst en tekst van anderen. Daar leer je van.

De stap naar anders schrijven is al moeilijker. Dat is het voordeel van een training boven een boek: je brengt het tenminste één keer in praktijk. Of twee, drie, vier. En de andere deelnemers en de trainer lezen je tekst en moedigen je aan. Ook daar leer je van.

Maar je hebt meer aandachtspunten meegekregen dan je tijdens de training in praktijk kunt brengen, alle korte checklists, stappen en richtlijnen ten spijt. Als je nu een schrijfboek wenst waaruit je zelfstandig een willekeurig hoofdstuk kunt kiezen om je aandacht een paar weken op te richten, kun  je Teksten die wél worden gelezen kiezen. 20 schrijfadviezen voor een betere zakelijke tekst, van Martijn Jacobs.

Voorkennis is wel vereist – een goede training bijvoorbeeld. Want dit boek hanteert geen werkwijze, geen stappenplan, geen volgorde. De twintig adviezen hangen maar zijdelings samen. Maar heb je die training gehad, dan herken je veel in dit boek.

Wat zijn de sterke kanten van dit schrijfboek? Dat je het ook inderdaad zo kunt lezen, kriskras en eventueel niet helemaal. Martijn Jacobs introduceert zijn adviezen uitgebreid. Ieder advies wordt voorafgegaan door een korte samenvatting op de linkerpagina, zodat je kunt inschatten of je het wilt lezen. Daarnaast is het een vertellend ik-en-jijboek met veel uitgewerkte praktijksituaties en schrijfvoorbeelden. En het leest best goed 😉.

ISBN 9789088031229

Tags: schrijven, advies, formuleren, boek