Uitspraak op bezwaar

purse 522622 640Een tijdje terug heeft de Belastingdienst laten weten dat je meer moet betalen dan verwacht. Dat was een tegenvaller waar je je niet zo gemakkelijk bij kon neerleggen. Na overleg met mensen die er verstand van hebben, besluit je bezwaar te maken. Je schrijft zo goed mogelijk op waarom je vindt dat de Belastingdienst het verkeerd ziet. Je doet je brief op tijd op de post. En dan begint het wachten. Je hebt goede hoop.

Veel later dan verwacht valt de beslissing in de bus. Het gaat om je geld, dus je voelt een klem om je hart. Je begint te lezen … en je wordt boos. 

Lees meer

RTFM

240px RTFM coffee mugSoftware-engineers en andere IT'ers hebben een gruwelijke hekel aan documenteren. Deels omdat beschrijven en uitleggen altijd na het werk komt waarvoor ze eigenlijk gekozen hebben. Ze gaan liever aan de slag met het volgende probleem. Deels omdat ze vinden dat de geïmplementeerde oplossing voor zich spreekt. En ten slotte omdat ze niet van de woorden zijn en documenteren dus relatief veel van hun tijd in beslag neemt.

Een bijkomend probleem is de doelgroep. Schrijf je als IT'er voor je collega's, die onderhoud moeten plegen en aanvullende code moeten schrijven? Of voor de gebruiker? En wie is die gebruiker dan? Is het een applicatie- of systeembeheerder, van wie je wel wat voorkennis mag verwachten? Hoeveel voorkennis dan? Of is het een eindgebruiker, die nog helemaal in de denkwijze van de software-engineer ingevoerd moet worden? Voor wie iedere overgeslagen, ongedocumenteerde stap tot frustratie leidt?

En heb je je toch met tegenzin in dit mijnenveld 'documenteren' laten jagen, dan krijg je te maken met softwareversies, met klanten die bepaalde opties niet hebben aangeschaft, met aansluitingsproblemen met software van andere leveranciers, met workarounds waar je niet trots op bent …

Lees meer

Ik heb het mooiste werk dat er is

Ik heb het mooiste werk dat er is. Voor mij. Ik mag mensen helpen beter te schrijven. Een klus die ze niet speciaal leuk vinden, niet de kern van hun werk, maar wel belangrijk. Het moet goed. Schrijven is het middel waarmee je kunt laten zien hoe goed  je denkt, hebt geluisterd of je werk doet. Je tekst is de basis voor overleg of de onderbouwing van een advies. De verantwoording bij een project. De richtlijn voor de aanpak. De bevestiging van gemaakte afspraken. Dus belangrijk.

Lees meer

Heikele schrijfmomenten

Informatie van opdrachtgevers omzetten in een samenhangende, prettig leesbare tekst, dat vind ik mooi werk. Ooit wilde ik de journalistiek in: bij dit werk voel ik me echt een beetje een journalist. Al bij het inlezen en de voorbespreking loop ik helemaal warm voor de opdracht. IJverig maak ik aantekeningen. Ik zie precies waar het heen moet en wat ik moet vertellen, en ik kan haast niet wachten om aan de slag te gaan.

Lees meer

  • 1
  • 2