Schrijf eens even normaal joh

Schrijf eens even normaal joh 550x817De meeste taalkundigen vinden taal niet gauw fout. Dat komt omdat zij taal observeren en beschrijven, niet voorschrijven. Iedere nieuwe taaltrend is dan interessant. Neem bijvoorbeeld zo'n artikeltje als dit. Sterker nog, taalkundigen zondigen zelf ook weleens tegen 'de regels', per ongeluk of met opzet. Dus zij zijn het niet, die spreken over taalverloedering.

Toch schrijft ieder schrijfboekje hetzelfde voor (zie onder andere mijn stokoude blog Check mijn ding). Schrijf eens even normaal joh! Snel beter schrijven met glimlachgarantie van Rick Evers en Willem Verdaasdonk doet het anders. En ik sta vierkant achter de boodschap. Als je gewoon en helder kunt praten, waarom zou je dan moeilijk en afstandelijk schrijven? Ook de aandachtspunten, opdrachten, voorbeelden … chapeau.

Oud papier

Houd het kort. Stop er mensen in. Noem man en paard. Vermijd clichés.

Voor mij niet nieuw, maar ik ben dan ook schrijftrainer. En juist daarom heb ik zelf toch wel moeite met dit boekje. Niet om de inhoud, maar om de toon. Het is mij allemaal te jolig. Maar het is dan ook niet voor mij geschreven. Kan ik een boek aanbevelen dat ik zelf niet uitlees? Ja, bij deze.

ISBN 978 94 6296 163 0

 

Tags: schrijven, communicatie, helder en bondig, lezersvragen, heldere teksten schrijven, gewonemensentaal