Oud? Wat nou oud

Stamina. Dat is het woord dat bij mij opkwam toen ik gisteren Iggy Pop (75) zag optreden. Maar waar vandaan? Ik moest het vandaag googelen – onderzoek doen, noem ik dat plechtig. Google vindt stamina een Engels woord, maar je ziet zo dat het net zomin Engels is. Het komt uit het Latijn en In ieder geval past het bij Iggy.

In het boek van P.A.F. van Veen en Nicoline van der Sijs, onze meest bekende etymoloog, staat een beeldende uitleg die ik hier citeer: 'stamina, mv. van stamen [de schering van het (staande) weefgetouw, de door de Parcen gesponnen levensdraad, levensduur], van stare [staan]'. Komen we stamina tegen in Engelse tekst, dan vertalen we het met uithoudingsvermogen.

Grote hits heeft Iggy Pop nooit gehad. Hij is de Godfather of Punk, maar punk sloeg niet bij iedereen aan en dan is een hit moeilijk. Er waren nog wat andere hobbels, zoals zijn drugsgewoonten, zijn uitbundigheid die soms ontaarde in vernielzucht, zijn beschadigde lijf en vooral ook: Iggy kan niet zingen. Iggy Pop maakt ondanks alles deel uit van het collectieve geheugen. Iedereen kent Lust for life. Hé, dat past dus mooi bij stamina.

Die stamina (meervoud dus) liet Iggy Pop gisteren zien in de grote zaal van Tivoli Vredenburg. Uitverkocht was het. Echte fans, want de vloer voor het podium was overvol en er waren nog stoelen genoeg. Iggy tartte die fans door lang op zich te laten wachten en vooraf een heel saaie documentaire over een levenslange fan te laten zien.

Maar toen hij eenmaal begon, sloofde hij zich twee uur lang uit, als vanouds, met ontbloot bovenlijf. Hij genoot er zichtbaar van, van zijn fantastische band en het zingen, maar vooral van de moshpit voor het podium, van de meebrullers en handen in de lucht. Zelfs van de ingrepen van de beveiliging: fans wilden het podium op, maar Iggy wilde juist steeds het podium af, de menigte in. Dat mocht hij niet.

Dat hij kan shinen met wat hij altijd gedaan heeft, je gunt het hem van harte. Op de vraag of hij bang is extreem oud te worden, antwoordt hij: 'I just want to continue working and reacting to the world around me and enjoying bearing witness to this beautiful earth […] the worst would be the inability to enjoy life'.

Daar wil ik naartoe. Er is krapte op de arbeidsmarkt maar werkgevers nemen nog steeds geen ouderen aan. Dat moet anders. Niet iedereen werkt graag, maar wie dat wil, moet kunnen werken. Betaald. Ook al ben je 75. Of 80. Voor veel mensen is werken léven. Oud? Wat nou oud, zolang je stamina hebt.