Begrijpelijk schrijven - in gewonemensentaal

Vanaf maart 2022 verzorg ik de training Begrijpelijk schrijven voor Bureau Zuijdgeest. Vanzelfsprekend is dat niet de eerste training waarin ik deelnemers ervan probeer te overtuigen dat moeilijke taal niet nodig is. En ook zeker niet de laatste. Toch: niet eerder was gewonemensentaal zo nadrukkelijk het uitgangspunt. Voor Bureau Zuijdgeest is dat al vanaf 1989 zo. 

De vier stappen en tien regels van Bureau Zuijdgeest krijgen alle aandacht tijdens deze training van twee dagen. Maar niet per se in een vaste volgorde. Ook bij open inschrijving is er alle ruimte voor deelnemers om vragen te stellen, dingen uit te proberen en eigen teksten erbij te halen. Zodat iedere deelnemer naar huis gaat met antwoorden voor de praktijk en een nieuwe kijk op teksten en lezers. 

Zo'n training Begrijpelijk schrijven in company  volgen heeft nog een belangrijk extra voordeel. Waar 'losse' deelnemers soms moeite hebben hun 'oogst' over te brengen op collega's, en soms zelfs tegen onbegrip aanlopen, kun je elkaar na een incompanytraining op het ingeslagen pad houden. Soms spreek je met je collega's al af wat belangrijk is en anders kan. Soms schrijf je samen al wat zinnen of alinea's voor de praktijk. En natuurlijk is het trainingsprogramma toegespitst op jouw organisatie.

Van de deelnemers van de eerste Begrijpelijk schrijven kreeg ik prachtige reacties, terwijl ik zelf ook twee geweldige trainingsdagen heb gehad. Interactief en praktijkgericht, zo heb ik het graag.

Tags: schrijven, training, gewonemensentaal, begrijpelijk, open inschrijving, incompany