Tekstschrijven voor intranet en internet online

Van de inschrijvers voor Tekstschrijven voor intranet en internet voor april 2020 waren er twee overgebleven die de training online wilden volgen. Hoera! Want in coronatijden spring ik een gat in de lucht als ik mag trainen – al peinsde ik er een half jaar geleden nog niet over om online te gaan.

Al bij de intake bleek dat ik twee creatieve, ondernemende vrouwen zou ontmoeten. Annette werkt als directiesecretaresse op een universiteit. Daarnaast brengt ze binnenkort haar tweede boek uit – na een verhalenbundel nu een jeugdboek. Janneke is freelance fotografe, naast haar werk als HR-medewerker/applicatiebeheerder bij verduurzamer Attero. En beiden wilden ze tips en trucs voor 'beeldschermschrijven', voor hun werk, maar ook voor hun eigen website.

Wat hebben we besproken? Vanzelfsprekend 'schrijven voor de lezer', helder en bondig, scanbaarheid, SEO … afijn, dat vind je ook hier bij Learnit. Maar voordat ik losbarstte met de 'theorie', vroeg ik hun eerst met welk onderwerp of welke pagina ze aan de slag wilden. Janneke wilde de vacatureteksten beter laten aansluiten op de doelgroep, de mensen die Attero graag aan het werk zou zetten. Annette had even geen concrete tekst voor haar werkgever voor ogen, maar ze wilde eigenlijk haar hele website wel onder handen nemen. Om te beginnen de thuispagina.

De hele dag hebben we aandachtspunten kunnen bespreken aan de hand van hun eigen groeiende tekst. Maar schrijven doe je nooit in een zitting: schuiven, herkauwen, strepen, herformuleren, het hoort er allemaal bij. Een dag is dan niet genoeg. Daarom bied ik deelnemers altijd aan dat zij een tekst mailen voor feedback.

Janneke en Annette hebben daar allebei nog binnen dezelfde week gebruik van gemaakt. Bij de ingestuurde teksten heb ik suggesties gezet, met uitleg waarom. Maar uiteindelijk is het hun tekst: iedere schrijver mag zijn of haar eigen stem laten doorklinken, toch?

Evaluaties

Janneke:
Inhoud van de training: Het was een fijne training. Marieke legt goed uit, ze komt met sprekende voorbeelden en neemt de tijd om werk te bespreken. Ze heeft goede tips gegeven en ik ga hier zeker snel mee aan de slag.

Trainer: Haar enthousiasme sprak me aan, ze is helder en wil graag haar kennis delen.

Webrecensie: Deze training is een aanrader. Het is een mix van doen en vervolgens bespreken, zo krijg je snel een beeld bij wat beter kan. De trainer is erg enthousiast en komt met handige tips en voorbeelden.

Annette:
Inhoud van de training: Veel persoonlijke aandacht, veel invalshoeken, concrete oefenopdrachten die me veel aanknopingspunten gaven om in praktijk mee verder te gaan (verbeterslag maken met eigen website).

Trainer: Zeer persoonlijk, veel kennis, aanbod tot 'nazorg', vriendelijk, flexibel, enthousiast, kon snel schakelen tussen verschillende achtergrond van de deelnemers.

Tags: schrijven, evaluatie, helder en bondig, feedback, online, beeldscherm