Heldere teksten schrijven

Voor opdrachtgever Learnit verzorgde ik in januari 2020 twee dagen Heldere teksten schrijven op maat voor zeven P&O-adviseurs van FNV, in het Centraal Vakbondshuis in Utrecht. Van tevoren had ik gebeld met de deelnemer die als contactpersoon fungeerde. We waren er al snel uit dat het standaard programma voor deze training weliswaar een goede basis zou bieden, maar niet aan alle leerbehoeften zou voldoen. Vooropleiding, ervaring en taken van de deelnemers liepen uiteen. Bovendien schreven zij niet heel veel, maar wel verschillende typen teksten: verslagen, voorstellen en adviezen, maar ook instructies en antwoorden op vragen van medewerkers per mail.

Ik hoopte op veel inbreng – alle deelnemers kunnen vooraf teksten naar mij mailen. Behalve dat ik de teksten van feedback voorzie, gebruik ik de inbreng ook om het programma passend te maken. Verder kan ik zo de aanwijzingen voor formuleren illustreren met voorbeelden uit de praktijk. Een correcte maar toch echt onleesbare zin demonstreert direct waarom tangconstructies en naamwoordstijl niet passen bij 'helder en bondig'.

Maar helaas was, om met de contactpersoon te spreken, 'de spoeling dun'. De kerst zat er dan ook tussen. In totaal vier teksten van twee deelnemers. Een indruk.

Toch hebben we er twee heel productieve dagen van gemaakt. Doel, kernboodschap, lezer, lezersvragen formuleren. Piramide of trechter. Basisstructuur opzetten. En al gauw kwam de inbreng vanzelf. Uiteindelijk hebben we gewerkt met en aan adviezen, websiteteksten, vacatureteksten, instructies, blogs … en aan 'helder en bondig' formuleren natuurlijk.

Met de evaluaties was ik heel blij. De contactpersoon schreef:
Inhoud van de training: De inhoud van de training was goed. Heel adequaat toegesneden op onze wensen. Er was ruimte voor afwijking naar aanleiding van onze vragen. Tempo prima. Veel naslag beschikbaar zowel digitaal als print.
Trainer: Trainer is makkelijk toegankelijk, beheerst de materie, staat boven de materie, waardoor ze kan schakelen. Ik heb me niet verveeld de twee dagen.

Tags: maatwerk, helder en bondig, lezersvragen, piramide, heldere teksten schrijven, feedback