Kijk naar mij 2

Eind januari schreef ik over de drang tot exposure op internet in mijn blog Kijk naar mij. Op 15 februari kreeg ik een Kindle van een vriend. Tussen de meer dan 200 boeken buiten mijn belangstellingsveld vond ik daarop Look at me van Jennifer Egan. Puur toeval.

Egan kende ik van de bestseller A visit from the goon squad uit 2011, een fascinerend boek dat ik wel meteen moest herlezen omdat het ingewikkeld is. Van Look at me uit 2001 had ik niet eens gehoord. Toch is het al in 2002 vertaald en uitgebracht als Kijk naar mij.bril

In dit boek – dat ik niet echt ga uitleggen omdat het bijna even ingewikkeld is – beschrijft Egan een commercieel initiatief om gewone en ongewone mensen van over de hele wereld georganiseerd een spreekbuis te geven op internet. Om hun 'realiteit' te laten zien. Voor die tijd ongekend exhibitionistisch: Big Brother is van 1999, Facebook van 2004. Look at me is dus van ver voor de webcams en de smartphones. De Independent-recensie (zie hieronder) noemt het boek 'alarmingly prescient'.

De hoofdpersoon was een succesvol model maar is het oog van het publiek kwijtgeraakt door de gezichtsreconstructie die volgde op een ernstig auto-ongeluk. Ze komt slecht aan de slag, wordt zelfs boodschappeninpakker in de supermarkt. Dan wordt ze voor dit initiatief benaderd. Ex-model Charlotte is door haar glamourverleden een nogal arrogante en onsympathieke persoonlijkheid die gewend is de werkelijkheid naar haar hand te zetten. Ze ziet mogelijkheden. Dus zij huurt onmiddellijk een goede journaliste in om haar 'realiteit' vorm te geven. Charlotte heeft het resultaat geenszins in de hand. Tot haar eigen verbazing vertelt zij de waarheid aan Irene, de journaliste. Die daarentegen gaat helemaal los, daartoe gestimuleerd door de initiatiefnemer van Extra/Ordinary.com.

Want, dat weten wij inmiddels: die realiteit is niet gauw interessant genoeg. Extra/Ordinary.com moet alle creatieve zeilen bijzetten om abonnees en sponsors te binden. (Egan dacht nog dat het publiek bereid zou zijn te betalen.) Lees dit boek: behalve Charlotte en Irene leer je een goed geklede zwerver kennen, een tiener op zoek naar liefde, een jongen die leukemie gehad heeft, een nerveuze privédetective, een Zuckerberg-achtige ondernemer, een terrorist, een wonder van assimilatie, een ontspoorde geschiedenisdocent ... allemaal met verrassingen in petto. Fictie is toch nog altijd mooier.

Recensie Look at me in The Independent

Recensie Look at me in The Guardian

Tags: maatschappij, blog